Pasztet z soczewicy:
Znakomity do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem.Składniki:
(proporcje na 1 blaszkę tzw. keksówkę długość ok. 30 cm)
- 250 g soczewicy zielonej
- 5 szklanek wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki płatków owsianych
- 300 g pieczarek
- pół szklanki oleju
- Przyprawy: 3 łyżki stołowe majeranku, 1 łyżka stołowa kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 7 całych ziarenek pieprzu, 1/2 łyżeczka soli, 1 stołowa łyżka sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego - olej do wysmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy w wodzie z 2 łyżeczkami soli do miękkości przez ok. 40 minut (pozostałęj wody nie odlewamy).
W tym czasie umyte pieczarki trzemy na grube oczka a płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub w malakserze. Następnie rozgrzewamy patelnię i przez 3 minuty podsmażamy na oleju wszystkie przyprawy (łącznie z solą i sosem sojowym) za wyjątkiem mielonego pieprzu. Należy uważać aby olej się nie przypalił.
Do tak podprażonych przypraw dodajemy pieczarki i smażymy przez 10 minut.
Podsmażone pieczarki dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dosypujemy zmielone płatki i wszystko miksujemy na gładką jednolitą masę.
Na koniec dodajemy mielony pieprz.
Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Drugi mój ulubiony to
pasztet letni z patisonów.
Z podanej niżej ilości wychodzi jedna cała duża forma keksówkowa lub 1 średnia i 6 muffinkowych (dla znajomych, sąsiadów, rodziny :-) )Zaczynam od nastawienia piekarnika na 180 st C.
Potrzebujesz:
- 650 g patisonów
- 2 duże cebule
- 4 jajka
- 1 łyżkę soli
- 1 łyżeczkę pieprzu
- 1 łyżkę słodkiej suszonej papryki
- 3 ziela angielskie
- 2 szklanki bułki tartej
Umyj i pokrój wszystko na cząstki, zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj drobno. Ja wrzucam wszystko wraz z przyprawami i jajkami do thermomixa i miksuję 20 sek poz. 7.
Powstałą masę przekładam do podłużnej formy - silikonowej nie muszę niczym smarować, ale jeśli używasz metalowej, posmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą lub otrębami.
Piecz 35-40 minut. Jeśli chcesz mieć bardziej chrupiącą skórkę, ostatnie 5 minut włącz termoobieg.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.