wegetariańskie "kalmary" z serc palmowych

Od czasu do czasu lubię pobawić się w kuchni i zrobić coś zaskakującego.
Kalmarów nie lubię, są dla mnie zbyt gumowe a przede wszystkim wolę wegetariańskie jedzenie.

Dziś więc zapraszam na wegetariańską wersję kalmarów z serc palmowych.
Znalazłam je w sklepie, ważne, by były całe a nie w cząstkach. Wyglądają jak biała część pora w zalewie.
Kroję je w plasterki, wypycham patyczkiem środki.
Rozgrzewam olej na patelni.

W misce mieszam widelcem składniki na ciasto
  • mąkę, 
  • wodę, 
  • przyprawę old bay seasoning (oryginalna amerykańska mieszanka przypraw i ziół do wszystkich owoców morza, wszystkich skorupiaków, frytek, hamburgerów, kanapek, prażonej kukurydzy, pizzy, pieczonych ziemniaków, warzyw, mięsa, drobiu, jajek, zup, gulaszu itp.)
  • 2 arkusze wodorostów nori rozdrobnionych ręcznie lub mikserem
  • 1 kubek mąki
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
Mieszam wszystko ze sobą do konsystencji ciasta naleśnikowego i wrzucam tam pokrojone serca palmowe, mieszam. 
Do dużej torebki foliowej wsypuję 1 szklankę bułki tartej. 
Widelcem wyciągam obklejone ciastem serca i wrzucam je do woreczka z bułką tartą, potrząsam, by się równomiernie obkleiły.
Wkładam je łyżką cedzakową na rozgrzany olej i rumienię z obu stron.


Wykładam na talerz, podaję z sosem.

sos:

3 łyżki majonezu
1 1/2łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu tabasko chipotle z wędzonych papryczek chipotle

 Na ciepło są fantastyczne! Spróbujcie, robi się je bajecznie prosto i szybko.

Komentarze