Jestem przekonana, że każdy widuje gwiazdnicę pospolitą lecz nie każdy wie, jaka to pożyteczna roślina. Nasz kolejny, rodziny super food. Dlatego korzystam z niej w kuchni, siekam z przeróżną zieleniną i korzystam przez cały sezon. Dzisiaj np jako posiekana z pokrzywą, podagrycznikiem, czosnkiem, szczypiorkiem, szałwią i lubczykiem ze szczyptą soli na kromce razowca z masłem. Królowie nie jadali lepiej!
Gwiazdnica pospolita jest roślina jednoroczną. Kwitnie od maja do października (często cały rok)[7].
Na jednej roślinie dojrzewa od kilka tysięcy do 15 tysięcy nasion.
Kiełkują już przy temperaturze 2 °C, temperatura optymalna wynosi 13–20
°C. Zachowują zdolność kiełkowania od 6 do 68 lat[8].
Rozsiewane są przez wiatr, ale także przez zwierzęta – bez utraty
zdolności kiełkowania przechodza bowiem przez ich przewód pokarmowy (endochoria)[9].
Dzięki zdolności do kiełkowania w niskich temperaturach, a także dzięki
krótkiemu okresowi rozwoju roślina w ciągu roku wydaje 2–3 pokolenia.
Rozmnaża się przez nasiona, ale również wegetatywnie, jej łodygi bowiem
łatwo ukorzeniają się w węzłach[5].
zdjęcie ze strony luskiewnik.pl |
- Historia zastosowania
- W Polsce wykorzystywana była jako roślina lecznicza tylko w medycynie ludowej. W Anglii, Rosji i USA jest jednak popularnym i często używanym w lecznictwie ziołem. Jest jednym ze składników preparatów odchudzających[13].
- Surowiec zielarski
- Ziele Herba Stellariae mediae. Zawiera saponiny, witaminę C, witaminy C, E, PP, B1, B2, flawonoid rutynę, kwas paraaminobenzoesowy, Kwas γ-linolenowy, sole mineralne (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód, selen, jod, krzem)[13].
- Zbiór i przechowywanie
- W celach leczniczych zbierana może być zbierana do czasu zawiązywania nasion. Ponieważ rośnie przez cały rok, przeważnie nie ma potrzeby jej suszenia. Zbiera się świeże ziele[13].
- Działanie
- Działa stabilizująco na wątrobę, przyspiesza gojenie się ran i skraca czas rozpuszczania płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Wykazuje również działanie odtruwające, przeciwkrwotoczne, przeciwnowotworowe, moczopędne, przeciwreumatyczne, ściągające, wykrztuśne, wiatropędne i przeczyszczające[13].
- Zastosowanie
- Wewnętrznie wyciągi wodne stosuje się przy reumatyzmie i artretyzmie, nieprawidłowej przemianie materii, schorzeniach skórnych, hemoroidach, niedomaganiach serca, chorobach nerek, zaparciach, nadciśnieniu, kaszlu, chrypce, szkorbucie oraz przy stanach zapalnych. Zewnętrznie przy schorzeniach skórnych, na okładanie ran (przyspiesza ich gojenie). Stosuje się w postaci świeżych, zmiażdżonych roślin przyłożonych na skórę. Kąpiel w wodzie z dodatkiem naparu z gwiazdnicy pospolitej łagodzi swędzenie i podrażnienie skóry. Można też odwarem nacierać skórę w miejscu dolegliwości reumatycznych[13].
- Na stronach luskiewnik.pl znalazłam szerszy opis właściwości i zasosowania gwiazdnicy pospolitej:
- Surowcem jest ziele, najlepiej kwitnące – Herba Alsines = Herba Stellariae mediae. Surowiec jest zasobny w łatwo przyswajalną witaminę C (ok. 200-300 mg/100 g, co odpowiada 2-3 drażetkom 0,1 g witaminy C z apteki), prowitaminę A (ok. 35 mg), witaminę F (kwas linolenowy), witamine PP (ok. 0,5 mg), hydroksykumaryny, flawonoidy (w formie glikozydowej rutyna), saponiny, fitosterole, glikozydy trójterpenowe i alkohole cukrowe (pinitol). Saponiny gwiazdnicy mają budowę trójterpenową oraz sterydową. Wyciągi z ziela gwiazdnicy mają wpływ kortykotropowy, przeciwzapalny, przeciwświądowy, moczopędny, odtruwający i pobudzający procesy anabolizmu (asymilacji). Zastosowane na skórę działają wyraźnie przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie i rozjaśniająco na cerę. Pobudzają ziarninowanie tkanki łącznej właściwej i naskórnikowanie = epitelizację (wzrost i regenerację tkanek nabłonkowych, w tym naskórka). Wodny wyciąg i sok z gwiazdnicy łagodzi objawy świądu, zaczerwienienia i trądziku różowatego. Zmiękcza naskórek i wągry, ułatwia oczyszczanie porów. Wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry i suchego zapalenia skóry. Podnosi wilgotność skóry, poprawia jej elastyczność. Stosowana doustnie i zewnętrznie wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Zmniejsza wydzielanie łoju (maseczki, przemywanie sokiem, naparem z suchego lub maceratem ze świeżego lub mrożonego ziela).
- Saponiny gwiazdnicy działają wykrztuśnie. Dlatego napar z miodem
nadaje się do leczenia nieżytu oskrzeli, chrypki i kaszlu suchego. W
ziołolecznictwie ludowym napar z ziela gwiazdnicy polecano przy
reumatyzmie. łuszczycy, egzemie i owrzodzeniach skóry. Generalnie
stosowano w chorobach skórnych i wynikających z zaburzeń metabolicznych
oraz niedożywienia.
Napar – Infusum sporządza się zalewając świeże lub suche
rozdrobnione ziele gwiazdnicy wrzącą wodą (2 łyżki na 200 ml). Napar
można pić 2-4 razy dziennie po 100 ml; w chorobach układu oddechowego,
grypie i przeziębieniu 50-100 ml naparu co 4 godziny, najlepiej z sokiem
malinowym lub miodem. Maceratio przygotowuje się zalewając
świeże rozdrobnione ziele letnią przegotowaną wodą lub wodą zdrojową
(np. Jan, Józef) na 6-8 godzin. Po przecedzeniu macerat przyjmować
podobnie jak napar.
Gwiazdnica jako pasza lub pokarm działa odżywczo i asymilująco na przemianę materii.
- Roślina używana była dawniej jako dobra pasza dla kurcząt i indyków[13].
- Jej zielona masa nadaje się na kompost[7].
- Dawniej z ziela otrzymywano szary barwnik[13].
- Wykorzystywana jest do produkcji preparatów do pielęgnacji cery. Na skórę wykazuje działanie łagodzące i nawilżające
Roślina lecznicza
(podaję za wikipedią)Roślina jadalna
Liście gwiazdnicy pospolitej są smaczne. Można je spożywać nawet na surowo, jednak lepiej po przegotowaniu, zawierają bowiem saponiny. Można je dodawać do zup. Można je zbierać również podczas bezśnieżnej zimy. W Japonii często na wiosnę z gwiazdnicy z ryżem robi się zupę ryżową zwaną hakobe. Liście gwiazdnicy są jednym z siedmiu ziół (haru no nanakusa) spożywanych w siódmym dniu Nowego Roku (dawniej w chińskim kalendarzu księżycowym był to siódmy dzień pierwszego miesiąca). Dawniej zbierano nawet jej nasiona i dodawano je do zup, jednak ze względu na drobne rozmiary jest to zajęcie tylko dla bardzo zdesperowanych[14].
Nic nie dzieje się przypadkiem trafiłam tu i znalazłam mase infirmacji,..ponoć przy domu zawsze rośnie nam to czego potrzebujemy a ja zastanawiałam się jak się pozbyć tej natrętnej rozłogowej rośliny ...ot po prostu skorzystam z jej dobroczynnych właściwości..
OdpowiedzUsuńSwiŚwie blog z serca dziękuję
Pozdrawiam Gaja
Ponieważ garściami to -to wyrywam a teraz się dowiaduję że to jest dobro śpieszę spytać o przepis, znaczy sprzyć jak szpinak czy jak sałatę traktować? I czy coś z niej jest nie-jadalne?
OdpowiedzUsuńEvunia, naljlepiej na surowo, najwięcej korzyści. Dorzuć do sałatki, traktuj jak wszelkie natki, kiełki itp. Smacznego i na zdrowie :)
UsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńczy k toś z Państwa mógłby przesłać mi nasiona tej rośliny ?? Oczywiście zapłacę. Ja niestety nigdzie nie potrafię jej znaleźć:( Będę baaardzo wdzięczna:)
Podaję maila: mariola.koralewska@gmail.com