Wiecznie nie mamy czasu na gotowanie. Czasem, gdy słyszę, że ktoś gotował obiad całą sobotę, to wydaje mi się to straszną stratą czasu. Pewnie dlatego, że sama wciąż go mam za mało, zbyt długo pracując.
Nasze posiłki poza funkcją odżywczą, ładnie podaną muszą również spełniać warunek, że ich przygotowanie nie powino zajmować więcej niż 25 minut. I taki właśnie jest nasz dzisiejszy obiad warzywny.
Oto co potrzebujesz dla 4 głodnych osób:
Nasze posiłki poza funkcją odżywczą, ładnie podaną muszą również spełniać warunek, że ich przygotowanie nie powino zajmować więcej niż 25 minut. I taki właśnie jest nasz dzisiejszy obiad warzywny.
Oto co potrzebujesz dla 4 głodnych osób:
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w 1cm plastry
- 2 cebule obrane i pokrojone w plastry
- 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 papryka świeża pokrojona w kawałki
- 1 łyżeczka soli (u mnie czarna)
- 1 marchew pokrojona w półplasterki
- kawałek imbiru posiekany
- 3 ząbki czosnku posiekane
- parę liści jarmużu bez łodygi porwanych
- szczypiorek i koperek posiekane
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oleju
- ziarna sezamu
- pestki dyni
- ziarna słonecznika
W głębokim i najlepiej szerokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa i przyprawy, poza nasionamim szczypiorkiem, koperkiem i jarmużem. Podsmaż chwilę mieszając a potem dolej około 2 szklanki wody, zamieszaj i gotuj 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy trzeba, dolewaj niewielkie ilości wody by się nie przypaliło.
Na koniec dodaj szczypior i koper, wymieszaj. Nałóż na talerz i posyp nasionami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.