Zakwas z buraków

Tyle lat już tu piszę i dopiero teraz mnie olśniło, że nie pisałam o moim boskim zakwasie buraczanym! Jak to możliwe??
Robię go kilkanaście razy w roku, bywa, że codziennie na czczo popijamy go ze ślubnym z małych, hiszpańskich szklaneczek.
Dzieciom też podajemy, zwłaszcza wiosną i jesienią. Jest pyszny, gęsty niczym krew, zdrowy.
Co innego mogłam zrobić z ostatnich sześciu buraków z własnego zagonka? Właściwie niemal wszystko, czego używam do dzisiejszego zakwasu urosło na moich grządkach i to jest mój powód do radości 💕💕💕

O zaletach samego zakwasu dużo by opowiadać. Po pierwsze zakwas buraczany to jeden ze sposobów na anemię - i to nie ze względu na ilość żelaza ale zdolności krwiotwórcze, więc nawet wspomaga leczenie białaczki. Czerwone (i czarne) barwniki roślin są największymi na świecie antyoksydantami (antyutleniaczami) i dzięki temu znacznie, bo aż czterokrotnie zwiększają zdolność przyswajania tlenu przez komórki. A to powoduje, że jesteśmy dłużej młode i piękne ;-) Wiem, co mówię, jestem na bieżąco z kobiecą urodą! (www.vipsalonurody.pl)

W burakach jest całkiem przyzwoita ilość kwasu foliowego. Jego rola zdrowotna wciąż nie jest odpowiednio doceniana - kwas foliowy pomaga usunąć z organizmu homocysteinę, której wysoki poziom wywołuje choroby serca, a normując cholesterol, kwas foliowy przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych. Kwas foliowy opóźnia demencję starczą, utrzymuje nasz umysł w stanie względnej normalności ;)

W burakach mamy poza tym mnóstwo innych witamin i minerałów
Witaminy:

Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy - 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg
Żelazo - 0.80/0.79 mg
Magnez - 23/23 mg
Fosfor - 40/38 mg
Potas - 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk - 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html


Całkiem bogaty nasz niepozorny burak, prawda?
Wiedząc to rozumiem, dlaczego działa przeciwwirusowo, wzmacnia odporność, działa łagodząco na objawy menopauzy.
Dodatkowo, gdy pijemy zakwas, dostarczamy sobie kwas mlekowy, mający zbawienny wpływ na nasze jelita i lepiej wchłaniamy substancje odżywcze.
Podczas kiszenia zwiększa się ilość witaminy C, co zwiększa przyswajanie żelaza oraz tworzenie się w skórze włókien kolagenowych. Bardzo byśmy się postarzały bez witaminy C, dziewczyny.

Mojemu synowi, który uprawia sport, od dawna mówię, że zakwas z buraków to najlepszy energetyk 💛💛


Jak robię zakwas:
Do słoja 5 litrowego o szerokim wejściu wkładam:
  • 6 sporych SUROWYCH buraków obranych i pokrojonych w plastry
  • 4 cebule pokrojone w grubsze piórka lub/ i ósemki
  • 4 główki czosnku przekrojone w łupinie w poprzek, wszystkie ząbki na pół
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka ziaren pieprzu kolorowego
  • 4-5 liści laurowych
  • łyżka nasion kopru
Wlewam na ułożone w słoju składniki 1-2 szklanki wody z kiszonych  ogórków (przyspiesza proces fermentacji) oraz dopełniam mieszanką wody z solą w proporcjach 2 płaskie łyżki soli na 1 l wody.
Woda może być zimna, może być ciepła, może być przegotowana lub w moim przypadku wprost z kranu. Mam to niezwykłe szczęście, że z kranu leci mi woda oligoceńska :) Wiem, jestem szczęściarą.

Aby nic nie spleśniało, koniecznie płyn musi zakrywać wszystkie buraki. Nasz słój stoi na kuchennym parapecie. Codziennie sprawdzam, czy na powierzchni płynu nie tworzy się nic podejrzanego.
Po 6-8 dniach zakwas jest gotowy do picia. Można go zlać do butelek i trzymać w lodówce. My tak nie robimy, bo szybko znika i mój mąż mówi, że nie ma co brudzić butelki ;-P

Nastawcie swój zakwas i dajcie znać, jak Wam smakuje!













Witaminy

Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy -  109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg
Żelazo - 0.80/0.79 mg
Magnez - 23/23 mg
Fosfor - 40/38 mg
Potas - 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk - 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
Witaminy

Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy -  109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg
Żelazo - 0.80/0.79 mg
Magnez - 23/23 mg
Fosfor - 40/38 mg
Potas - 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk - 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
Witaminy

Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy -  109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg
Żelazo - 0.80/0.79 mg
Magnez - 23/23 mg
Fosfor - 40/38 mg
Potas - 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk - 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html

Komentarze

  1. Tyle razy już się zabierałam do zakwasu z buraków, ale zawsze coś wypadało... Przypomniałaś mi, zrobię przy najbliższej okazji z Twojego przepisu. Nawet nie wiedziałam, że buraki są bogate w kwas foliowy - przyda się na moje stawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Cię zmobilizowałam :-) Jak kiedyś byłam we wczesnej ciąży, lekarz zalecił mi zakwas, buraki we wszelkiej postaci i świeże pomidory z krzaka :-) Taką kurację to ja rozumiem! Ryzyko anemii minęło :-)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Nastawiłam ten ten zakwas 2 dni temu i już nie mogę się doczekać. Powiedz, po czym rozpoznać, że już gotowe? I czy to dobrze, jeśli na powierzchni robi się delikatny biały osad?
      Buraki i cebula wciąż wypływały mi na wierzch, więc docisnęłam je sitkiem, przykrywką i talerzem. Ale i tak ten osad się tworzy. Mam nadzieję, że się nie psuje?...

      Usuń
    4. Poznasz, że jest gotowy po smaku. Jeśli dodałaś soku z ogórków 4 dnia powinnaś już być zadowolona. Biały osad usuwaj łyżką, pojawia się, gdy jakiś burak wypłynie na powierzchnię.

      Usuń
    5. Ok, dziękuję, będę zbierać :) Wody z ogórków dolałam, więc jutro już powinno być dobre. Będziemy się kurować zakwasem i żółtym napojem z imbiru, kurkumy i chili - super masz pomysły :)

      Usuń
    6. bardzo jestem ciekawa, jak Ci zasmakuje

      Usuń
    7. Jest pyszne!!! Dodałam nawet do barszczu czerwonego - lepiej smakuje niż na zakwasie kupionym w sklepie. Dzięki!

      Usuń
    8. Lilka, nawet nie wiesz, jak się cieszę :-) czekałam na Twoją opinię :)
      Niech Ci będzie na zdrowie! Jeśli zrobiłaś dużo, jak ja, przelej do butelek, zamknij i trzymaj w lodówce.

      Usuń
  2. ja robie prawie tak samo; nie dodaje cebuli ani kopru i ziela, tylko czosnek. Wychodzi boski!!!! w moim zimnym domu zrobienie go trwa prawie dwa tyg. Ponieważ piję go sama, wstawiam do lodówki i tam spokojnie czeka.
    Też miałam skojarzenia z krwią, kiedy go nalewałam do filiżanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś spróbuję z samym czosnkiem, ciekawa jestem smaku. Ja bardzo lubię zapach kopru :) Czemu Twój zakwas potrzebuje aż dwóch tygodni? Może zalewasz go wodą? Ja wodą z ogórków, więc kwas mlekowy już jest i tylko się rozmnaża.

      Usuń

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.