Genialne placki warzywne z kiełkami fasoli mung


Inspiracją były i wciąż są dla mnie propozycje kolorowej i pełnej warzyw kuchni koreańskiej. W porównaniu z koreańską pod względem ilości warzyw, kuchnia polska wypada mizernie i blado. Głównie mączne kluchy i smażone kotlety. A tymczasem warto wzorować się na kuchni koreańskiej i w ogóle azjatyckiej z powodu bogactwa warzyw, kolorów, rozmaitości. Mnóstwo  w niej kiełków, roślin, o których istnieniu nie wiedziałam :-) Zawsze mnie kręciły potrawy warzywne, jedząc je miałam przekonanie, że to jedzenie wartościowe a nie tylko zapchaj brzuch.

Idea by nasze jedzenie było lekarstwem a lekarstwo pożywieniem uważam za podstawową i chciałabym, by to był przedmiot wykładany w szkołach na równi z językiem ojczystym czy matematyką.

 Czyż nie od tego właśnie zależy nasze zdrowie i życie? Nasze samopoczucie i ilość energii życiowej? Czy nie chodzi o to, by wstawać od stołu w pełni sił a nie zalec na kanapie z rękami na sadle i sapiąc zapaść w drzemkę - pół godzinki dla słoninki?

Gdy wpadłam na to, że nie muszę korzystać z mąki pszennej aby mieć ciasto naleśnikowe bo wystarczy zmielić solidnie namoczoną fasolkę i ryż, zrobienie tych placków było już oczywiste :-)


Co potrzeba do zrobienia placków z kiełkami:
  • solidna porcja kiełków fasoli mung
  • szklanka dowolnego ryżu
  • szklanka drobnej fasoli
  • suszone grzyby - u mnie krojone grzyby mun
  • pęczek zielonego szczypioru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryki
  • garść kiszonej kapusty
  • marchew starta na wiórki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej do smażenia

Dzień wcześniej wypłucz i namocz ryż i fasolę w wodzie. Napęcznieje i następnego dnia ponownie wypłucz a następnie zmiksuj z niepełną szklanką wody. Lepiej dać mniej wody na początek by ciasto nie było zbyt rzadkie. Powstanie ciasto o konsystencji ciut gęstszej od naleśnikowego.

Zalej suszone grzyby mun gorąca wodą i pozwól im się nasączyć.
W tym czasie posiekaj wszystkie składniki poza kiełkami.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z ciastem.

Nakładaj porcje na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
I gotowe! Masz kolorowe, zdrowe i pyszne placki warzywne.
Gorące są świetne, na zimno następnego dnia do szkoły i pracy też :-)
Na zdrowie!


Komentarze

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.