W zamrażarce mam jeszcze kilka paczek ogrodowego szpinaku i buraków liściowych. Postanowiłam z nich zrobić przepyszne krokiety. Naleśniki i krokiety to dania lubiane chyba przez wszystkich bez wyjątku, jednak jeśli chcesz zachować wagę nie możesz użyć mąki pszennej. Dlatego ja w moim dzisiejszym przepisie wykorzystałam 400 g paczuszkę niepalonej kaszy gryczanej i zmieliłam ją na mąkę w thermomiksie.
Ciasto z takiej mąki ma niski indeks glikemiczny, co oznacza że po zjedzeniu naleśników z takiej mąki twoja trzustka nie wyrzuca nadmiaru insuliny i nie powoduje, że jesteś potem wciąż głodna. Jednocześnie mąka gryczana jest bogata w związki mineralne, w przeciwieństwie do białej mąki pszennej.
Dość gadania! Czas na przepis na pyszne krokiety z mąki gryczanej ze szpinakiem.
Składniki na ciasto na naleśniki:
składniki na farsz:
składniki na sos:
wykonanie całości
najpierw usmaż naleśniki i układaj je warstwowo na talerzu za każdym razem przykrywając przykrywką, gdy dokładasz kolejny naleśnik.
Ja smażę jednocześnie na trzech płaskich patelniach do naleśników, które swego czasu zakupiłam w promocji w Biedronce po 12 zł sztuka.
Gdy już naleśniki będą gotowe pozostaw je pod przykryciem, żeby nie straciły ciepła i by były elastyczne.
Farsz.
Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj. Dodaj szpinak. Smaż, aż się rozmrozi, dodaj pokrojony ser i mieszaj, aż zacznie się topić. Dodaj zblendowane jajko z twarogiem oraz sól i pieprz. Mieszaj, a gdy zacznie gęstnieć, wyłącz.
Nakładaj farsz na usmażone naleśniki, zwijaj jak krokiety.
Sos robi się jeszcze prościej :-)
Wszystkie składniki na sos zblenduj
Z podanych składników wyszło mi 13 naleśników, farszu dokładnie tyle, ile trzeba na tę ilość.
Ciasto z takiej mąki ma niski indeks glikemiczny, co oznacza że po zjedzeniu naleśników z takiej mąki twoja trzustka nie wyrzuca nadmiaru insuliny i nie powoduje, że jesteś potem wciąż głodna. Jednocześnie mąka gryczana jest bogata w związki mineralne, w przeciwieństwie do białej mąki pszennej.
Dość gadania! Czas na przepis na pyszne krokiety z mąki gryczanej ze szpinakiem.
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 400 kg kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
- 2 jajka
- woda - tyle aby uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany (u mnie około 3 szklanek)
- sól
- i opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia,
składniki na farsz:
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku bez dodatków, mnie około pół kilograma
- garść pokrojonego w kostkę sera pleśniowego lub ostrego sera koziego
- pół dużego kubka śmietany 12%
- jedno jajko
- 1/4 kostki twarogu
- sól
- pieprz
składniki na sos:
- pół kubka śmietany 12%
- garść natki pietruszki
- dwie łyżki szpinaku z farszu
- zioła prowansalskie
wykonanie całości
najpierw usmaż naleśniki i układaj je warstwowo na talerzu za każdym razem przykrywając przykrywką, gdy dokładasz kolejny naleśnik.
Ja smażę jednocześnie na trzech płaskich patelniach do naleśników, które swego czasu zakupiłam w promocji w Biedronce po 12 zł sztuka.
Gdy już naleśniki będą gotowe pozostaw je pod przykryciem, żeby nie straciły ciepła i by były elastyczne.
Farsz.
Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj. Dodaj szpinak. Smaż, aż się rozmrozi, dodaj pokrojony ser i mieszaj, aż zacznie się topić. Dodaj zblendowane jajko z twarogiem oraz sól i pieprz. Mieszaj, a gdy zacznie gęstnieć, wyłącz.
Nakładaj farsz na usmażone naleśniki, zwijaj jak krokiety.
Sos robi się jeszcze prościej :-)
Wszystkie składniki na sos zblenduj
Z podanych składników wyszło mi 13 naleśników, farszu dokładnie tyle, ile trzeba na tę ilość.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.