Z przerośniętych ogórków pyszne pikle


Ta wielkość ogórków zdecydowanie się nie nadaje do kiszenia ani konserwowania w całości. Są za to doskonałe do innych przetworów. Między innymi do tych pysznych ogórków z miodem i imbirem.

Składniki:

1 kg mocno dojrzałych ogórków
4 ząbki czosnku
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka kolorowego pieprzu
kawałek korzenia imbiru - 3 cm
4 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10 procent
2,5 szklanki wody

Przepis
Ogórki obierz, pokrój na cienkie, ukośne plastry.
Posól, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Obierz imbir i pokrój na cienkie plastry.
Czosnek pozostaw w łupinach.

Zagotuj wodę z cukrem, miodem i octem, pieprzem oraz gorczycą.
Ogórki ułóż w wyparzonych słojach, przekładając je imbirem, czosnkiem.
Zalej marynatą, rozkładając równomiernie przyprawy w niej gotowane.
Zakręć i pasteryzuj 10 minut w temperaturze 85 stopni.

Ogórki potrzebują minimum 2 tygodnie przegryzania się z przyprawami nim będą gotowe.



Komentarze

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.