Ta wielkość ogórków zdecydowanie się nie nadaje do kiszenia ani konserwowania w całości. Są za to doskonałe do innych przetworów. Między innymi do tych pysznych ogórków z miodem i imbirem.
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych ogórków
4 ząbki czosnku
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka kolorowego pieprzu
kawałek korzenia imbiru - 3 cm
4 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10 procent
2,5 szklanki wody
Przepis
Ogórki obierz, pokrój na cienkie, ukośne plastry.
Posól, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Obierz imbir i pokrój na cienkie plastry.
Czosnek pozostaw w łupinach.
Zagotuj wodę z cukrem, miodem i octem, pieprzem oraz gorczycą.
Ogórki ułóż w wyparzonych słojach, przekładając je imbirem, czosnkiem.
Zalej marynatą, rozkładając równomiernie przyprawy w niej gotowane.
Zakręć i pasteryzuj 10 minut w temperaturze 85 stopni.
Ogórki potrzebują minimum 2 tygodnie przegryzania się z przyprawami nim będą gotowe.
Ekstra, bardzo dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń