Lipiec to w moim ogrodzie warzywnym czas obfitych zbiorów.
Fasolka szparagowa pojawia się do obiadu wraz z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i bułką tartą na maśle. Wszystko poza masłem jest nasze, uwielbiam takie posiłki.
Ten miesiąc jest także bogaty w ogórki, sporo czasu spędzam przy ich podlewaniu, zbieraniu oraz przetwarzaniu na zimę. gdyby tylko doba była dłuższa...
A gdzie czas na pesto, leczo, sałatki, kalafiory, kapusty...
fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą
Składniki
3 kg młodej zielonej fasolki szparagowej
Zalewa:
2 l wody
3 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki cukru
Fasolka szparagowa pojawia się do obiadu wraz z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i bułką tartą na maśle. Wszystko poza masłem jest nasze, uwielbiam takie posiłki.
Ten miesiąc jest także bogaty w ogórki, sporo czasu spędzam przy ich podlewaniu, zbieraniu oraz przetwarzaniu na zimę. gdyby tylko doba była dłuższa...
A gdzie czas na pesto, leczo, sałatki, kalafiory, kapusty...
fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą
Składniki
3 kg młodej zielonej fasolki szparagowej
Zalewa:
2 l wody
3 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki cukru
Fasolkę bez
włókien wymyć, odciąć końce strąków, przeciąć na 2-3 kawałki. Zagotować wodę z solą, cukrem i fasolką. Gotować aż nieco zmięknie. Zwykle około 12 minut. Przełożyć do słoików wraz z zalewą. Wytrzeć brzegi słoików, dobrze zakręcić.
Zapasteryzować. Ja pasteryzuję w piekarniku 1h w 150stC
Zbiory sprzed chwili:
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.