Pyszny dodatek obiadowy oraz do podjadania prosto ze słoika
- 2-3 cukinie
- 1,5 kg ogórków
- liście laurowe
- ząbki czosnku
Zalewa:
- 3 l wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 15 łyżek musztardy stołowej
- 1 łyżka soli
Cukinie obierz ze skóry i pokrój na plastry, nie wydrążaj jeśli nie jest przerośnięta. Plastry cukinii pokrój na pół, by zmieściły się do słoika.
Ogórki, jeśli są przerośnięte, obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
Do każdego słoika włóż liść laurowy oraz ząbek czosnku.
Zalewa:
Do wody dodaj cukier, ocet i sól. Zagotuj i wyłącz, dodaj musztardę, wymieszaj do połączenia składników.
Ułóż ciasno cukinie i ogórki w słoikach, zalej gorącą zalewą. Porzadnie zakręć.
Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Następnego dnia pasteryzuj 20 minut.
Gorące słoiki pozostaw do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.