Burak liściowy w innej odsłonie, równie smaczny. Korzystamy z niego, póki jest. Nie wyrywam całych roślin z grządki lecz odrywam pojedyncze liście z rośliny. dzięki temu mam je na dłużej :-)
Podobnie robię z sałatami.
Ale wracając do tematu. dziś zupa z buraka liściowego.
Potrzebujemy:
W garnku na łyżeczce masła podsmażam ząbek czosnku i jedną posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony burak liściowy, mieszam podsmażając około 1-2 minuty. Zalewam 1,5l wody, dodaję przyprawy i gotuję do zawrzenia. Dodaję śmietanę, ew. doprawiam i podaję posypując natką pietruszki i dodając pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.
Smacznego!
Podobnie robię z sałatami.
Ale wracając do tematu. dziś zupa z buraka liściowego.
Potrzebujemy:
- 1 łyżeczka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ok. 10 liści buraka liściowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 jajko na twardo na jedną porcję
W garnku na łyżeczce masła podsmażam ząbek czosnku i jedną posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony burak liściowy, mieszam podsmażając około 1-2 minuty. Zalewam 1,5l wody, dodaję przyprawy i gotuję do zawrzenia. Dodaję śmietanę, ew. doprawiam i podaję posypując natką pietruszki i dodając pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.
Smacznego!
A co z tymi dwoma ząbkami czosnku? W przepisie 3 ząbki, a podsmaża się ząbek czosnku....
OdpowiedzUsuń