Sezon na buraka liściowego trwa w najlepsze. Lubimy jego smak i dlatego w różnych formach podaję go na stół.
Dzisiaj burak liściowy duszony z grzankami.
Potrzebujemy:
Na patelni rozgrzać nieco masła, wcisnąć ząbek czosnku i podsmażyć pół minuty mieszając. Dodać pokrojone w kostkę kromki razowego chleba i zrumienić z każdej strony. Mieszać rzadko aby się chleb nie pokruszył. Przesypać do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż kolejny ząbek czosnku na maśle, dodaj pokrojone liście buraczane, dodaj wino i przyprawy i smaż mieszając 2-3 minuty.
Podać posypane grzankami. Można też posypać startym oscypkiem lub serem kozim.
Dzisiaj burak liściowy duszony z grzankami.
Potrzebujemy:
- ok. 10 liści buraka liściowego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka kromek razowego chleba
- masło
Na patelni rozgrzać nieco masła, wcisnąć ząbek czosnku i podsmażyć pół minuty mieszając. Dodać pokrojone w kostkę kromki razowego chleba i zrumienić z każdej strony. Mieszać rzadko aby się chleb nie pokruszył. Przesypać do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż kolejny ząbek czosnku na maśle, dodaj pokrojone liście buraczane, dodaj wino i przyprawy i smaż mieszając 2-3 minuty.
Podać posypane grzankami. Można też posypać startym oscypkiem lub serem kozim.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.