Jagodowy zagajnik

Dojechały do mnie sadzonki malin zamówione z gospodarstwa szkółkarskiego. 
Wkleję tu ku swojej pamięci opisy ze strony sprzedawcy.
Wszystkie rośliny moczyłam przez noc w misce z wodą, następnego dnia w przygotowane dołki wsypałam nawóz owczy, posadziłam rośliny i obficie podlałam. Nie zabezpieczałam sadzonek agrowłókniną licząc, że nocne i poranne przymrozki nie będą zbyt szkodliwe...

Wybrałam maliny Schonemann
zdjęcie z internetu

OPIS sprzedawcy:

Odmiana późna, silnie rosnąca, bardzo plenna. Odporność na choroby grzybowe i mróz dość wysoka.Schonemann doskonale zapełnia lukę,która powstaje gdy skończą się maliny letnie a dopiero zaczną dojrzewać maliny jesienne.

OWOCE:
Owoce duże,ciemnoczerwone, wydłużone, smaczne.

DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:
Owocuje obficie w połowie lipca.

WYMAGANIE GLEBOWE:

Maliny wymagają gleby żyznej i próchnicznej, która powinna mieć odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6,5). Odpowiednia wilgotność gleby ma znaczenie szczególne, ponieważ malina ma płytki system korzeniowy i nawet krótkotrwała susza wpływa bardzo niekorzystnie na wzrost i owocowanie. Bez nawadniania możliwa jest jej uprawa tylko na terenach o dużej ilości opadów i na glebie o dużej pojemności wodnej. Gleby nieprzepuszczalne nie nadają się pod uprawę malin ze względu na groźbę zalewania, co jest równie szkodliwe jak susza.

TERMIN SADZENIA:

Krzewy sadzimy wiosną i jesienią, wykopując dołek o głębokości ok. 15cm. Ziemia powinna być dobrze uprawiona, bez chwastów, Korzenie powinny być w dołku swobodnie rozłożone, sadzonki przysypujemy ziemią, dobrze ugniatamy i obficie podlewamy wodą. Wystający pęd przycinamy na wysokość 10cm.

PIELĘGNACJA:

Rośliny owocują na pędach dwuletnich dlatego nie przycinamy ich tak jak maliny jesienne przy ziemi, tylko usuwany pędy które owocowały w danym roku. Do nawożenia używać można naturalnego obornika, nawozów mineralnych lub kompostu.

Malina Pechts Gigant

zdjęcie z internetu


OPIS:

Odmiana średnio wczesna, silnie rosnąca. Plenność średnia do dużej.


OWOCE:

Owoce dużej wielkości, kulistożkowe, bardzo smaczne,dobrze dojrzałe owoce są niesamowicie aromatyczne.


DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:


Owocuje w lipcu.

OPIS:
Roślina wydaje dużo sztywnych, wyrównanych pędów wysokości około 1,5 m. Kolce są szczątkowe. Może być uprawiana w systemie wolnostojącym, bez podpór. Jest mało wrażliwa na zamieranie pędów i średnio wrażliwa na gnicie owoców.


OWOCE:
Owoce są średniej wielkości, stożkowate, intensywnie czerwone z połyskiem, smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do mrożenia i przetwórstwa.


DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:

Owocują od końca lipca do samych przymrozków.

SADZONKI JEŻYNY BEZKOLCOWEJ (GOŁY KORZEŃ)
OWOCE JEŻYNY ZAWIERAJĄ DUŻO PEKTYN, ŁATWO PRZYSWAJALNYCH CUKRÓW, KWASY ORGANICZNE (W TYM KWAS ELAGOWY), WITAMINY (W TYM C), SKŁADNIKI MINERALNE. ZAWARTOŚĆ ANTOCYJANÓW JEST WYŻSZA NIŻ W OWOCACH MALINY. ZWIĄZKI TE MAJĄ DZIAŁANIE USZCZELNIAJĄCE NACZYNIA KRWIONOŚNE. OWOCE JEŻYNY WYKAZUJĄ DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE.

OPIS:

Rośnie silnie, do 2,5 m wysokości, pędy są łukowato wygięte, mało podatne na przemarzanie.


OWOCE:

Owocuje na pędach dwuletnich, ma średniej wielkości owoce, z pięknym połyskiem, aromatyczne i bardzo smaczne. Zbiór prowadzi się kilka razy, co 3-5 dni, od pierwszej dekady sierpnia do połowy lub końca września. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, mrożenia oraz przetwórstwa. Duże walory owoców (smaczne, zwarte, jędrne), pokrój pozwalający na zbiór maszynowy, czynią tę odmianę bardzo ciekawą nie tylko do ogródków przydomowych, ale również na plantacje produkcyjne.


TERMIN SADZENIA:

Krzewy sadzimy wiosną i jesienią, wykopując dołek o głębokości ok. 15cm. Ziemia powinna być dobrze uprawiona, bez chwastów, Korzenie powinny być w dołku swobodnie rozłożone, sadzonki przysypujemy ziemią, dobrze ugniatamy i obficie podlewamy wodą.


PIELĘGNACJA:
Na początku lata przycina się wierzchołki pędów tegorocznych (na wysokość 160 cm), co stymuluje wytwarzanie pędów bocznych. Na pędach rozgałęzionych tworzy się większa liczba pąków kwiatostanowych. Po zakończonym zbiorze usuwa się pędy, które owocowały w bieżącym roku. Wiosną wycina się nadmierną liczbę pędów jednorocznych oraz skraca się pędy boczne na długość 25 cm. Nawozimy obornikiem, kompostem lub nawozami mineralnymi.

MAlina LASZKA
zdjęcie z internetu

OPIS:

Krzew posiada liczne sztywne pędy z dużą liczbą średniej wielkości kolców, wys. do 180 cm. Jest to odmiana wczesna, powtarzająca owocowanie, owocująca na tegorocznych pędach.


OWOCE:

Owoce są duże lub średnie, bardzo słodkie i aromatyczne, czerwone z połyskiem, o kształcie stożkowatym, długo zachowują świeżość po zbiorze, nadają się na przetwory, ale jest to głównie odmiana deserowa.


DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:
Owocują od końca lipca do samych przymrozków.

Porzeczka czarna Triton

zdjęcie ze strony floribunda.pl

CZARNA PORZECZKA JEST POLECANA DO UPRAWY ZWŁASZCZA ZE WZGLĘDU NA DUŻE WARTOŚCI ODŻYWCZE I DIETETYCZNE, GDYŻ STANOWI DOSKONAŁE ŹRÓDŁO WITAMINY C, POTASU, FOSFORU, WAPNIA, MAGNEZU I JODU. PORZECZKA DOBRZE ROŚNIE W STANOWISKU SŁONECZNYMI LUB CZĘŚCIOWO ZACIENIONYM, OSŁONIĘTYM OD SILNEGO WIATRU, NA ZIEMI ŻYZNEJ, ZASOBNEJ W PRÓCHNICĘ. PORZECZKA NAJLEPIEJ OWOCUJE NA GLEBIE DOBRZE ODCHWASZCZONEJ, LEKKO KWAŚNIEJ O ODCZYNIE . KRZEWY PORZECZKI SĄ WYSOKOPRODUKTYWNE NAWET PRZEZ 10-15 LAT. NAJWIĘCEJ OWOCÓW KRZEW WYTWARZA NA ZESZŁOROCZNYCH PĘDACH. DORODNE KRZEWY PORZECZKI WYDAJĄ 5-7,5 KG OWOCÓW ROCZNIE.

OPIS:

Rośnie dosyć silnie. Wytwarza pędy grube i bardzo sztywne. Pokrój ma wzniesiony, szeroki w zarysie. Pąki są duże, wydłużone, odstające od pędów. Liście są duże, jasnozielone, wyraźnie klapowane, z wydłużoną, szeroką klapą środkową.


OWOCE:
Średniej wielkości i duże, dojrzewają równomiernie w gronach, łatwo osypują się przy opóźnionym zbiorze. Owoce czarnej porzeczki są gotowe do zbioru po tygodniu od momentu zmiany koloru porzeczek na czarny. Najlepiej jest zbierać całe grona owoców, gdyż wtedy lepiej się przechowują (do tygodnia w lodówce). Czarna porzeczka doskonale nadaje się do zamrażania jak również na różnego rodzaju przetwory.

DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA:

Owocuje w lipcu.


PODATNOŚĆ NA CHOROBY:
Rośliny są odporne na amerykańskiego mącznika agrestu. Krzewy wytrzymałe na mróz a pąki i kwiaty są dość wytrzymałe na przymrozki wiosenne.
TERMIN SADZENIA:
Krzewy te sadzimy wiosną lub jesienią,na stanowisku 1,5-2 m2 na jedną roślinę. Wykopujemy spory dołek tak aby korzenie były w nim swobodnie rozłożone, przysypujemy rozdrobnioną ziemią, na koniec ziemię wokół rośliny ugniatamy i podlewamy.


PIELĘGNACJA:
Porzeczki najlepiej rosną w miejscach słonecznych. Porzeczka jest samopylna, ale będzie jeszcze plenniejsza po zapyleniu krzyżowym, warto więc również sadzić przynajmniej dwie odmiany porzeczki. Do rozwoju potrzebuje nie za dużo wody. Co roku należy pozwolić wyrosnąć 2-3 nowym pędom. Ze względu na płytki system korzeniowy korzystne jest regularne ściółkowanie. Natomiast wiosną należy zasilać nawozem o jak największej zawartości wapnia, ale niezawierającym chlorków. Czarna porzeczka wymaga sporo nawożenia. Stosowanie wieloskładnikowego nawozu mineralnego należy rozpocząć już wczesną wiosną. Proszek rozsypujemy równomiernie wokół krzewów. W kwietniu warto również zastosować nawóz organiczny w postaci kompostu lub obornika, który rozsypujemy wokół krzewów na grubości ok. 6 cm i płytko przekopujemy. Natomiast jesienią stosujemy wysokoprocentowy nawóz potasowy. Warto również ściółkować ziemię np. korą gdyż porzeczki mają stosunkowo płytki system korzeniowy i są podatne na susze. Krzewy przycinamy od listopada do marca, przed rozwojem paków. Przez pierwsze 3 lata wykonujemy jedynie cięcie sanitarne, czyli wycinamy pędy bardzo cienkie, leżące na ziemi. Porzeczka czarna owocuje głównie na przyrostach jednorocznych. Dlatego od 4 roku wykonujemy cięcie odmładzające - wycinamy grube, 4-letnie i starsze pędy, aby zrobić miejsce dla nowo wyrastających wiosną, lepiej owocujących, młodych pędów.

Komentarze