Keczup z cukinii

Przepis trafił do mnie od znajomej, ona zaś znalazła go w internecie. Przepis wyjątkowo udany, więc nie dziwię się, że robi karierę :-)
Ja dodam zdecydowanie mniej pieprzu cayenne, nie lubię, gdy mnie pali ;-)


Składniki :

( na 7 słoiczków )

1,5 kg obranej cukinii

0,5 kg cebuli

2 szklanki cukru

szklanka octu

łyżeczka słodkiej papryki

kopiasta łyżeczka cayenne

łyżeczka pieprzu

400 g koncentratu pomidorowego

garść soli



Sposób przygotowania :

Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki , cebulę drobno kroimy.

Całość przekładamy do większego garnka , zasypujemy garścią soli , mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa stawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać .

Następnie dodajemy cukier i ocet , gotujemy ok. 20 minut , mieszając od czasu do czasu .

Dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Zdejmujemy ketchup z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na gładki sos . Sprawdzamy konsystencję i smak , w razie potrzeby redukujemy i doprawiamy do smaku .

Przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i zakręcamy .

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Komentarze